Zelf aan linkbuilding doen – de basisprincipes van linkbuilding

Zelf aan linkbuilding doen – de basisprincipes van linkbuilding


Hoe worden links op dit moment in de mainstream eigenlijk opgebouwd? En wat schrijft Google hierover in zijn richtlijnen? Een poging tot een overzicht.

In principe is het paradigma van Google niet slecht: een link is een positieve stem voor een website. Als een website niet goed en relevant was, zou er niet naar worden gelinkt. U kunt de kwaliteit en populariteit van een website dus afmeten aan zijn backlinks.

Dit was misschien nog zo in de begindagen van de zoekmachine-exploitant. Maar een websitebeheerder wil nu ook niet wachten tot er organisch links ontstaan, en in sommige sectoren is er ook niet genoeg potentieel om überhaupt organisch gelinkt te worden (vooral B2B, zogenaamd gênante medische onderwerpen, bepaalde financiële aspecten).

En zo worden backlinks ijverig kunstmatig opgebouwd, waarbij niet elk bureau of elke exploitant dezelfde link-building strategie hanteert. Vaak gaat het meer om kwantiteit dan om kwaliteit. Maar het gaat ook om gemak, want zoals ik al zei, het is niet altijd gemakkelijk om zelf waardevolle links te bouwen.

Als u bijvoorbeeld Google’s oorspronkelijke formule voor de berekening van PageRank bekijkt, zult u alleen iets lezen over PageRank distributies. Elke website kan PageRank doorgeven via een link. Dus als je je registreert in 100 social bookmarking directories zoals LinkSilo.de of delicious.com, kun je snel 100 backlinks opbouwen en PageRank opbouwen volgens de formule.

Maar daarbij heeft de website-exploitant de rekensom gemaakt zonder de host – dat wil zeggen Google. Want Google heeft ook allang ingezien dat backlinks heel snel kunnen worden opgebouwd via publiek toegankelijke link-building tools of zelfs kunnen worden gekocht op Ebay. De exploitant van de zoekmachine moest dus optreden – en doet dat nog steeds. De algoritmen worden voortdurend aangepast om links beter te kunnen beoordelen.

Ankertekst van backlinks


Eén verandering betreft bijvoorbeeld de ankertekst. Google houdt rekening met de ankertekst, zodat in principe een website die veel backlinks heeft met ankerteksten als “prefab huis” ook goed gevonden wordt voor deze zoekterm.

Maar het ziet er niet erg organisch uit vanuit het oogpunt van de zoekmachine als een website honderden keren wordt gelinkt met dezelfde anchor-tekst – bijvoorbeeld “lening op afbetaling”. Om deze reden is er de laatste jaren een trend om dergelijke “opvallende” ankerteksten te vermijden wanneer men zelf aan linkbuilding doet. Websitebeheerders proberen meestal ankerteksten op te stellen die niet uitsluitend uit de zoekterm bestaan, maar deze toch bevatten (bv. ankertekst “een overzicht van alle aanbieders van vakantiehuizen” als de zoekterm “vakantiehuis” belangrijk is). Op die manier proberen ze minder aandacht te trekken.

In het algemeen proberen bedrijven meer variatie in het linken aan te brengen om niet algoritmisch herkend te worden: verschillende ankerteksten, sommige links naar de homepage, sommige naar subpagina’s, soms een link die helemaal geen zoektermen bevat – dit zijn allemaal recepten om geen negatieve aandacht van zoekmachines te krijgen en om zelf met succes links te bouwen.

De typische backlinks


Als u links van websites analyseert, zult u altijd zeer typische backlinks kunnen vinden (zie onderstaande tabel). De typische link-building locaties die in de tabel worden genoemd hebben een zeer duidelijk voordeel: je kunt er altijd een link krijgen zonder enige relevante inspanning. Veel van deze websites zien er dan ook zo uit – met links naar vakantiehuizen, leningen op afbetaling, verzekeringsvergelijkingen en andere bekende onderwerpen.

Op deze manier kunnen waarschijnlijk 1.000 of meer links worden opgebouwd. Men zal dan echter ook snel inzien dat zoekmachines deze links vaak maar een lage ranking geven. Dus als je je alleen richt op het bouwen van dergelijke backlinks en ze niet alleen gebruikt als een toevoeging aan andere goede links, zul je nauwelijks in staat zijn om goede rankings te bereiken. Omdat zoekmachines veel van deze links kunnen herkennen voor wat ze zijn – namelijk puur hard werken en niet het resultaat van een positieve stem voor de website.

adminvlucht

Related Posts

Wat is on-page SEO?

Wat is on-page SEO?

Hoe maak je geweldige content:

Hoe maak je geweldige content: